ЗАНЯТИЯ


Занятията в Монтесори група са по класическата система в развиваща среда със следните зони:
- зона жизнени практики;
- зона сензорно развитие;
- зона математика;
- зона български език;
- зона естествени науки;
- игрова зона.
Тук децата имат уникалната възможност да опознават света със свое собствено темпо, отговарящо на техните възможности и способности.
В Монтесори група се общува на български, английски и руски езици.

"…В къщата, денят започва със свободна работа. Децата пристигат, събличат се самостоятелно, обуват пантофките си и си избират с какво ще се занимават. Учителката посреща децата, подава задължително ръка "за здравей" на всяко дете и го въвежда в залата. Търпеливо наблюдава свободния му избор на материал за занятие. Някой започва да пере роклята на куклата, друг полива цветята. Някой е взел цветните таблици, друг вкусовите шишенца, синците или грапавите букви. Ако учителката забележи, че детето вземе материал, с който работи за първи път, му обяснява порядъка на работата с него. Понякога децата получават урок само в три стъпки. А понякога учителят просто мълчаливо показва начина на работа с материалите.
Може ли детето по време на свободната работа да играе с играчки? Защо не?! Всички кукли и колички са в другата зала и по всяко време детето може да си вземе играчка, без да пречи на другите, може спокойно да храни куклите или да строи гараж. Всичко това е възможно.! Но … нещата са съвсем различни, защото общата работна атмосфера в началото на деня, привлекателността на Монтесори материалите (не случайно те са оцеляли 100 години, без промяна) завладяват децата дотолкова ,че те предпочитат да оставят своята кукла на края на килимчето и да разтворят до нея десетичната система от златни синци. В самостоятелната си свободна работа малкото дете ежедневно материализира своята природна потребност да упражнява своите чувства, действия и концентрация на вниманието.
И тази работа не го уморява, колкото и да продължава, тъй като тя е като в живота.
И все пак, след два часа свободна работа, децата чуват тиха музика - знак за събиране на общия кръг. Започнатата работа се довършва, материалите се оставят на местата им.
Какво е кръгът? Някой от Монтессори-учителите го е нарекъл "атмосферно явление". Той в никакъв случай не е ежедневно занятие с традиционните песнички, игри и стихчета. Всеки кръг има своя тема, която зависи от преживяваната ситуация.
Много често на кръга се обсъждат събития ,които се случват в живота на децата в групичката или в къщи. На други педагогът разказва приказки, кратки истории или случки. През есента всички деца заедно разглеждат плодове и зеленчуци, пробват ги на вкус, учат се да мелят зърно, да месят тесто. През зимата изучават свойствата на водата, разтопявайки над свещ топка сняг или учат коледни песни. Тук децата празнуват рожденните си дни, раждането на братче или други важни събития. Тук си спомнят кой е боледувал и на кого предстои да ходи на зъболекар.
В петнадесетте минути на общия кръг се побира всичко на този свят:
личните проблеми, календара и годишните времена, история , география, биология, математика и слово, пантомима и театър.
Кръгът винаги се води от учителя, но той само помага на общия разговор. Детето винаги има възможността самостоятелно да се изкаже, да се опита да обясни на другите своите преживявания. Учителят по-скоро прилича на провокатор, професионално разпалващ огъня на общия разговор, в който всяко от децата хвърля своя съчка.
Кръгът завършва след 15 минути.
Но духът на обща доброжелателност, уважение и доверие остава задълго, и в края на краищата става неразделна част от живота в детската Монтесори група, в която децата остават през целия ден!..."